BRC - Global Standards (British Retail Consortium)
W świetle ustawy bezpieczeństwo żywności - jest to ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością oraz środkami żywienia zwierząt gospodarskich w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.
Rodzaje wymagań (więcej)
BRC określa szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów działalności:
1. Global Standard for Food Safety;
2. Global Standard for Consumer Products
(Issue 3);
3. Global Standard for Packaging and Packaging Materials;
4. Global Standard for Storage and Distribution.
BRC Global Standards to zestaw czterech technicznych standardów, które określają wymagania stawiane organizacji w celu umożliwienia produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji bezpiecznej żywności i produktów konsumenckich.
Początkowo opracowane w odpowiedzi na potrzeby członków British Retail Consortium, normy te zyskały uznanie na całym świecie i są wykorzystywane przez oraz większą liczbę firm handlowych i producentów w UE, Ameryce Północnej i innych kontynentach. Certyfikacja Global Standard prowadzona jest przez niezależne jednostki certyfikujące, i zapenia sprzedawców i markowych producentów o zdolności i kompetencji dostawcy. Zmniejsza potrzebę sieci handlowych i producentów do prowadzenia audytów we własnym zakresie, a tym samym zmniejsza obciążenia administracyjne zarówno u dostawcy jak i odbiorcy.
Wymagania fundamentalne
W standardzie BRC food ver. 6 do wymagań fundamentalnych zalicza się:
a) Zaangażowanie kierownictwa i ciągłe doskonalenie,
b) Plan bezpieczeństwa żywności HACCP
c) Audit wewnętrzny
d) Działania korygujące i zapobiegawcze
e) Identyfikacja i identyfikowalność
f) Układ, przepływ produktu i segregacja
g) Utrzymanie czystości i higiena
h) Wymagania dotyczące materiałów specjalnych
i) Kontrola działań korygujących
j) Szkolenia wewnętrzne pracowników
Inne strony
|